Härliga advent!

Jag minns när kyrkan hemma i Trönö brann på senhösten för tolv år sedan. Eftersom kyrkan låg på en kulle mitt i byn blev brasan mäktig och lyste upp natthimlen. Tornspiran rasade ner över kyrkogården och brandkåren stod ganska handfallen. Morgonen därpå stod bara tegelväggarna på den hundraåriga kyrkan kvar och byborna stod på kyrkbacken och grät.
Julen kom och vit rimfrost fick ruinen att se ut som ett bränt pepparkakshus med kristyr på toppen.
Som tur är finns det en riktigt fin medeltidskyrka en kilometer bort, som vanligtvis endast hålls öppen om somrarna eftersom det inte finns någon värme där. Men det här året hölls en makalöst fin högmässa i den här kyrkan och nästan hela byn kom dit. Det var snö och 10 minusgrader. Vid den granrisklädda kyrktrappan fick besökarna het glögg och inne i kyrkan brann ljus i bänkraderna. Vi sjöng julsånger och värmen steg sakta.
Det är nog mitt finaste adventsminne någonsin.
Vintersol över Trönö, där den återuppbyggda nya kyrkan syns till vänster. Foto: Ida Frid
Jag gillar alla sätt att fira advent på. Glöggfest där gästerna får förse sig med glögg, lussekatter och pepparkakor i köket för att sedan mingla runt lite är en klassiker. Ingen vet hur mycket pepparkakor barnen stoppat i sig efteråt. Jag gissar på minst 50 stycken!
Men att vara ute i rimfrosten är magiskt! Brinnande eldkorgar, knäckäpplen, bjällerklang och glögg...
Har du en egen trädgård, flytta ut glöggkalaset! Jo, gör det! Har du ett växthus, din lyckans ost, måste du bara tända ljus där och bjuda på något varmt. Jag vill vara med!
För lite praktiska tips, kika här!
Ha det så mysigt!

Save the date!

Utan gäster, inget kalas! Ett faktum som är viktigt och som sätter fokus på inbjudningarna till er bröllop. Det finns en tradition i Sverige som säger att vi ska skicka inbjudningar 4-6 veckor innan en fest, men när det gäller bröllop måste vi börja tänka större.
Tänk på att gästerna kanske måste planera semesterdagar, boka biljetter och boende, hitta barnvakt och en massa andra saker innan de kan lova att de kommer.
Panik för många, som gifter sig om sex månader och inte tänkt ut färgtema, budget, kläder och annat som ju också känns viktigt. Det är här Save tha date-hälsningarna kommer in. Ni köper er lite tid och ser samtidigt till att gästerna har en chans att planera.
- Om ni vill att meddelandet ska ligga i linje med temat, har ni en anledning att tänka ut ett nu!
- Hålls bröllopet i en loge på höstkanten kanske ett vackert rött äpple med ett meddelande knutet i en litet gammeldags tag kan fungera, förutsatt att gästerna finns i din närhet.
- Printa meddelandet på golfbollar om ni ska hålla till vid en golfbana.
- Skicka en liten flaskpost om ni ska hålla till vid havet.
- Eller en cool kylskåpsmagnet som den här kanske? Printa ut själv och klistra på magnet på baksidan, eller beställ färdiga på t ex Vistaprint!
- Framkalla en fin bild på er två, kanske från förlovningen, skriv meddelandet på baksidan och skicka som vykort.
- Skriv ut en karta och markera var bröllopet ska hållas med ett litet hjärta, skriv ut koordinater, datum och era namn.
- Skicka en chokladkaka, godispåse, tablettask, tvålask, lavendelpåse, en liten solskyddsfaktor med meddelandet fastknutet eller klistrat på. Våga vara galen, det är sådant vi minns!
SMS, MMS, Facebook och mejl funkar givetvis också.
Huvudsaken är att gästerna förstår vad som är i görningen!
Lycka till!

RSS 2.0